Sprzedawcą jest: Auchan Polska Sp. z o.o.
Henglein
Henglein
Ciasto francuskie Henglein 375 g
Świeże ciasto francuskie marki Henglein zostało przygotowane według tradycyjnej receptury. Dzięki temu po upieczeniu jest lekkie, puszyste i ma maślany posmak. Historia ciasta francuskiego sięga prawdopodobnie średniowiecza, choć podobne ciasta były znane już w starożytnej Grecji i Rzymie. Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest bardzo czasochłonne i skomplikowane. Wybierz alternatywę od marki Henglein i stwórz przepyszne dania i desery.
Ciasto francuskie – przysmak znany od wieków
Pierwszy przepis na ciasto francuskie (pâte feuilletée) pojawił się w książce kucharskiej, której wydanie datuje się na ok. 1650 r. W Polsce znane jest mniej więcej od XVIII w. Z ciastem francuskim wiąże się bardzo ciekawa legenda związana z północną częścią naszego kraju. Na Kaszubach mówi się, że tradycyjne dla tego regionu ciasto listkowe zostało rozpowszechnione przez Francuzów, którzy wizytowali w Gdańsku za czasów rządów Napoleona Bonaparte w 1807 r.
Smaczne i pożywne przekąski z ciasta francuskiego
Z ciasta francuskiego można przygotować różnorodne dania. Świetnie sprawdza się do przyrządzania przekąsek, np. na Sylwestra, święta czy imprezy. Z ciasta przygotujesz pieczone roladki z ulubionymi dodatkami, np. serkiem śmietankowym i łososiem. Możesz również owinąć nim parówki i zapiec pod serem. Pyszną propozycją są także desery z ciasta francuskiego, które przygotowuje się w kilka minut. Wystarczy posmarować arkusz ulubionym dżemem, kremem czy ułożyć na nim owoce i uformować estetyczne kształty. Przed pieczeniem posmaruj ciasto żółtkiem, mlekiem lub białkiem dla uzyskania złocistego koloru.
Marka:
Henglein
Marka standaryzowana:
Henglein
O marce:
25 lat Henglein,
Nazwa produktu ureg prawnie:
Ciasto francuskie - Półprodukt garmażeryjny chłodzony.
Waga:
Waga brutto - 382 g
Rozmiar opakowania:
375 g
Jednostka opisowa:
g
Skladniki:
mąka PSZENNA, woda, tłuszcz palmowy, alkohol etylowy, cukier, sól spożywcza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Cechy:
doskonałe do domowych wypieków, na papierze do pieczenia
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1575 kJ/378 kcal |
Tłuszcz | 23 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
Węglowodany | 33 g |
w tym cukry | 2,0 g |
Białko | 4,9 g |
Sól | 0,60 g |
Referencyjne spożycie dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Kraj pochodzenia:
Kraj pochodzenia - Niemcy
Pochodzenie:
Tekst dowolny o pochodzeniu - Wyprodukowano w Niemczech
Zalecenia dla alergikow:
PSZENICA - Zawiera
Dodatkowe informacje:
Konkurs foto. Szczegóły na: www.henglein.pl.
Rodzaj opakowania:
Torebka
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze od +2° C do +8° C.
Warunki przechowywania:
Min. temp. °C - 2, Maks. temp. °C - 8
Przygotowanie i stosowanie:
Zużyć zaraz po otwarciu. Zawiera surowe składniki. Upiec przed spożyciem. 1. Formy: strudel, torebki, wiatraczki, ślimaczki, roladki itd. 2. Ciasto francuskie idealnie nadaje się do nadziewania szynką, serami, owocami, grzybami, itp. 3. Gęste nadzienie - gwarancją dobrego wypieku!, 4. Brzegi ciasta francuskiego pozostawiamy do sklejenia tak, by nadzienie nie wypłynęło. 5. Dla zapewnienia złocistego koloru, ciasto francuskie smarujemy żółtkiem, białkiem lub mlekiem. 6. Jeżeli jako farszu użyjemy gotowego nadzienia (smażonego, duszonego, gotowanego) skraca się czas pieczenia. 7. Poprzez nakłucie widelcem ciasto będzie bardziej puszyste.
Przepisy:
Brzoskwiniowa poduszka:. Należy użyć:. 1 opakowanie ciasta francuskiego Henglein. 250 g sera mascarpone. 250 g sera homogenizowanego. sok z 1/2 cytryny lub kilka łyżeczek. soku brzoskwiniowego z puszki. 60 g cukru pudru. 50 g wiórek kokosowych. 1 puszka brzoskwiń 850 ml. Przygotowanie:. 1. Ciasto francuskie Henglein rozwinąć, wykroić 16 prostokątów (12 cm x 6 cm), następnie upiec w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180°C. Piec około 15 min. W czasie pieczenia przygotować nadzienie. 2. Przygotowanie nadzienia: Serek mascarpone i serek homogenizowany wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i wiórkami kokosu. Nadzienie serowe można zastąpić ubitą, słodką śmietaną. 3. Upieczone i ostudzone prostokąty z ciasta francuskiego przekroić w połowie (patrz zdjęcie). Na dolną część nałożyć przygotowany wcześniej krem serowy, następnie ułożyć pokrojoną w plasterki brzoskwinie z puszki lub świeżą (świetnie sprawdzają się również truskawki, maliny, jagody), przykryć pozostałą częścią ciasta francuskiego. Oprószyć cukrem pudrem.
Adres producenta:
Wyprodukowano przez: , HENGLEIN GmbH, dla: , HENGLEIN Polska Sp. z o.o. ul. Wapienna 2, 42-520 Dąbrowa Górnicza, www.henglein.pl,
Adres zwrotny:
HENGLEIN Polska Sp. z o.o. ul. Wapienna 2, 42-520 Dąbrowa Górnicza, www.henglein.pl,
Kod EAN:
4001163165359