Sprzedawcą jest: Auchan Polska Sp. z o.o.
Henglein
Henglein
Filo – ciasto wywodzące się z kuchni tureckiej
Ciasto filo, choć składa się zaledwie z kilku składników, jest niezwykle czasochłonne w przygotowaniu. Jednak nic straconego! W Auchan możesz je zamówić w gotowych arkuszach. Ciasto filo swoją nazwę zawdzięcza formie, jaką przyjmuje, która przypomina cienkie liście. W smaku jest neutralne, dzięki temu możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Po wypieczeniu ciasto phyllo, bo tak też jest nazywane, staje się kruche oraz chrupiące.
Świeże filo ciasto:
Do czego można wykorzystać ciasto fillo?
Ciasto filo możesz wykorzystać do przygotowania w domu intensywnie słodkiej, orzechowej baklawy. W wersji na słodko dobrze sprawdzi się również w połączeniu z jabłkami, truskawkami, a także czekoladą. Ciasto fillo możesz również nadziać szpinakiem, mięsem mielonym lub serem i zrobić z niego popularną bałkańską potrawę – burek.
Marka:
Henglein
Marka standaryzowana:
-
Opis produktu:
Ciasto filo składa się z cienkich arkuszy ciasta i świetnie nadaje się do przygotowania takich dań jak burek, strudel, zapiekanka, lasagne lub ciasteczka na słodko lub słono.
Nazwa produktu ureg prawnie:
Świeże ciasto filo, 7 arkuszy ciasta. Półprodukt garmażeryjny chłodzony.
Zawartosc netto:
300 g
Waga:
-
Jednostka opisowa:
g
Skladniki:
mąka PSZENNA, woda, sól, emulgator: lecytyny (SOJA), substancja konserwująca: sorbinian potasu, regulator kwasowości: cytryniany potasu, octany sodu, środek do przetwarzania mąki (polepszacz): L-cysteina, skrobia kukurydziana
Cechy:
-
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1180 kJ/280 kcal |
Tłuszcz | 0,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 58 g |
w tym cukry | 4,0 g |
Białko | 8,1 g |
Sól | 1,8 g |
Referencyjne spożycie dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Kraj pochodzenia:
Kraj produkcji - UE
Pochodzenie:
Wyprodukowano w Unii Europejskiej
Zalecenia dla alergikow:
Soja - Zawiera, Pszenica - Zawiera
Rodzaj opakowania:
Opakowanie: foliowe
Informacje o recyklingu:
Opakowanie - Nadające się do recyklingu
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C.
Warunki przechowywania:
Min. temp. °C - 2, Maks. temp. °C - 8
Przygotowanie i stosowanie:
Zużyć zaraz po otwarciu.
Przepisy:
Propozycja przygotowania nadzienia z jabłkami i cynamonem:. Należy użyć: 4 jabłka, 1 łyżeczkę cynamonu, od 1 do 2 łyżek brązowego cukru. Według upodobań dodać orzechy, rodzynki lub marcepan. Przygotowanie: jabłka obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Rozprowadzić na cieście. Posypać cynamonem i cukrem i wybranymi dodatkami. Propozycja przygotowania nadzienia ze szpinakiem i serem feta:. Należy użyć: 450 g szpinaku, 200 g sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek. Przygotowanie: szpinak umyć i osuszyć lub rozmrozić.. Wymieszać z serem feta, dodać czosnek i doprawić. Rozprowadzić na cieście. Sposób przygotowania burka z nadzieniem:. Folia, w którą zawinięte jest ciasto nie nadaje się do spożycia i do pieczenia. Ciasto filo rozwinąć na blacie. Jeden arkusz posmarować pędzelkiem mieszanką wody, oliwy i mleka w jednakowej proporcji po ok. 25 ml. Na tak przygotowany arkusz (maksymalnie dwa, ułożone jeden na drugi) wyłożyć równomiernie część nadzienia: z jabłek i cynamonem lub ze szpinakiem i serem feta. Nadzienie rozłożyć proporcjonalnie do ilości użytych arkuszy ciasta. Arkusz zwinąć w rulon (można zwijać w ślimaki). Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Jeszcze raz posmarować przygotowaną wcześniej mieszanką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie przesmarować pozostałą częścią mieszanki.
Adres producenta:
Wyprodukowano dla, Henglein Polska Sp. z o.o. ul. Wapienna 2, 42-520 Dąbrowa Górnicza
Adres zwrotny:
Henglein Polska Sp. z o.o. ul. Wapienna 2, 42-520 Dąbrowa Górnicza
Kod EAN:
4001163165731