CIASTO FILO 300 G HENGLEIN

Sprzedawcą jest: Auchan Polska Sp. z o.o.


Henglein

Marka

Henglein

Informacje o produkcie

Filo – ciasto wywodzące się z kuchni tureckiej

Ciasto filo, choć składa się zaledwie z kilku składników, jest niezwykle czasochłonne w przygotowaniu. Jednak nic straconego! W Auchan możesz je zamówić w gotowych arkuszach. Ciasto filo swoją nazwę zawdzięcza formie, jaką przyjmuje, która przypomina cienkie liście. W smaku jest neutralne, dzięki temu możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Po wypieczeniu ciasto phyllo, bo tak też jest nazywane, staje się kruche oraz chrupiące.

Świeże filo ciasto:

Do czego można wykorzystać ciasto fillo?

Ciasto filo możesz wykorzystać do przygotowania w domu intensywnie słodkiej, orzechowej baklawy. W wersji na słodko dobrze sprawdzi się również w połączeniu z jabłkami, truskawkami, a także czekoladą. Ciasto fillo możesz również nadziać szpinakiem, mięsem mielonym lub serem i zrobić z niego popularną bałkańską potrawę – burek.

Składniki, alergeny i wartości odżywcze

Marka:
Henglein

Marka standaryzowana:
-

Opis produktu:
Ciasto filo składa się z cienkich arkuszy ciasta i świetnie nadaje się do przygotowania takich dań jak burek, strudel, zapiekanka, lasagne lub ciasteczka na słodko lub słono.

Nazwa produktu ureg prawnie:
Świeże ciasto filo, 7 arkuszy ciasta. Półprodukt garmażeryjny chłodzony.

Zawartosc netto:
300 g

Waga:
-

Jednostka opisowa:
g

Skladniki:
mąka PSZENNA, woda, sól, emulgator: lecytyny (SOJA), substancja konserwująca: sorbinian potasu, regulator kwasowości: cytryniany potasu, octany sodu, środek do przetwarzania mąki (polepszacz): L-cysteina, skrobia kukurydziana

Cechy:
-

Wartości odżywcze

w 100 g

Wartość energetyczna

1180 kJ/280 kcal

Tłuszcz

0,9 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,4 g

Węglowodany

58 g

w tym cukry

4,0 g

Białko

8,1 g

Sól

1,8 g

Referencyjne spożycie dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Kraj pochodzenia:
Kraj produkcji - UE

Pochodzenie:
Wyprodukowano w Unii Europejskiej

Zalecenia dla alergikow:
Soja - Zawiera, Pszenica - Zawiera

Informacje o przechowywaniu i stosowaniu

Rodzaj opakowania:
Opakowanie: foliowe

Informacje o recyklingu:
Opakowanie - Nadające się do recyklingu

Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C.

Warunki przechowywania:
Min. temp. °C - 2, Maks. temp. °C - 8

Przygotowanie i stosowanie:
Zużyć zaraz po otwarciu.

Przepisy:
Propozycja przygotowania nadzienia z jabłkami i cynamonem:. Należy użyć: 4 jabłka, 1 łyżeczkę cynamonu, od 1 do 2 łyżek brązowego cukru. Według upodobań dodać orzechy, rodzynki lub marcepan. Przygotowanie: jabłka obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Rozprowadzić na cieście. Posypać cynamonem i cukrem i wybranymi dodatkami. Propozycja przygotowania nadzienia ze szpinakiem i serem feta:. Należy użyć: 450 g szpinaku, 200 g sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek. Przygotowanie: szpinak umyć i osuszyć lub rozmrozić.. Wymieszać z serem feta, dodać czosnek i doprawić. Rozprowadzić na cieście. Sposób przygotowania burka z nadzieniem:. Folia, w którą zawinięte jest ciasto nie nadaje się do spożycia i do pieczenia. Ciasto filo rozwinąć na blacie. Jeden arkusz posmarować pędzelkiem mieszanką wody, oliwy i mleka w jednakowej proporcji po ok. 25 ml. Na tak przygotowany arkusz (maksymalnie dwa, ułożone jeden na drugi) wyłożyć równomiernie część nadzienia: z jabłek i cynamonem lub ze szpinakiem i serem feta. Nadzienie rozłożyć proporcjonalnie do ilości użytych arkuszy ciasta. Arkusz zwinąć w rulon (można zwijać w ślimaki). Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Jeszcze raz posmarować przygotowaną wcześniej mieszanką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie przesmarować pozostałą częścią mieszanki.

Informacje o dostawcy

Adres producenta:
Wyprodukowano dla, Henglein Polska Sp. z o.o. ul. Wapienna 2, 42-520 Dąbrowa Górnicza

Adres zwrotny:
Henglein Polska Sp. z o.o. ul. Wapienna 2, 42-520 Dąbrowa Górnicza

Kod EAN:
4001163165731