PECORINO ROMANO 160G CASTELLI

Sprzedawcą jest: Auchan Polska Sp. z o.o.


Castelli

Marka

Castelli

Informacje o produkcie

Castelli – Pecorino Romano ser z mleka owczego 160 g


Pecorino to jeden z najpopularniejszych i najstarszych włoskich serów, który jest produkowany z mleka owczego. Nazwa tego produktu wzięła się od słowa „pecora”, które w języku włoskim oznacza owcę. Charakteryzuje się on wyjątkowym i intensywnym smakiem oraz twardą, a zarazem kruchą konsystencją. Włoskie pecorino to przysmak, który podkreśli smak dań, a także nada im nietuzinkowego charakteru.


Pecorino Romano – jak smakuje ten włoski przysmak?


Pecorino to ser znany już od ponad 2000 lat. Wytwarzany był przez włoskich pasterzy, którzy wypasali owce na malowniczych terenach Lacjum i Sardynii. Nie był to jednak wyłącznie przysmak pasterzy i ich rodzin. Chętnie po ten wyjątkowy ser sięgano również w cesarskich pałacach, a także domach legionistów. Żołnierze jedli pecorino z pieczywem. Taki posiłek dostarczał im dużo energii do walki i ćwiczeń.


Jak smakuje Pecorino Romano? Jest to gotowany, podpuszczkowy ser dojrzewający, który wytwarza się wyłącznie ze świeżego mleka owczego. Charakteryzuje się on twardą i jednocześnie kruchą strukturą oraz grudkowatą konsystencją. Ponadto ma on cienką skórkę w kolorze kości słoniowej albo naturalnej słomy. Smak pecorino można opisać jako aromatyczny, słony, a zarazem pikantny. Ser ten może przypominać parmezan, jednak pod wieloma względami różni od niego. Pecorino ma o wiele bardziej intensywny zapach.


Dlaczego warto jeść ser owczy Pecorino Romano?


Ser owczy Pecorino Romano to bogate źródło kwasów tłuszczowych, witamin i białka. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega 3 wzmacniają organizm, a także mają działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. W Pecorino Romano znajdują się ponadto spore ilości magnezu, potasu, a także wapnia. Co ciekawe, mogą po niego spokojnie sięgać osoby nietolerujące laktozy, ponieważ ten włoski przysmak zawiera znacznie mniej tego cukru mlecznego niż sery krowie. Pecorino Romano jest serem dość dużej zawartości tłuszczu, ale jednocześnie lekkostrawnym.


Co więcej, Pecorino Romano charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Jest to nienasycony kwas tłuszczowy, który odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, ogólnego starzenia się organizmu, a także nowotworów. Co ciekawe, pecorino zawiera nawet 5 razy więcej CLA niż sery produkowane z mleka krowiego.


Ser podpuszczkowy Pecorino Romano – jak jeść?


Pecorino Romano to ser o wielu zastosowaniach. W wersji młodej najczęściej je się go w plasterkach, natomiast starszy idealnie sprawdza się do ścierania na tarce i posypywania potraw. Jeśli poszukujesz zamiennika parmezanu o bardziej wyrazistym smaku i zapachu, Pecorino Romano może być strzałem w dziesiątkę. Jak jeść ten włoski przysmak?


Pecorino Romano można smakować na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się jako samodzielna przekąska pokrojona w plasterki lub jako element aromatycznej i zróżnicowanej deski serów. Ten włoski przysmak można również ułożyć na desce z wędlinami, orzechami i winogronami. Tak przygotowany poczęstunek będzie znakomitym dodatkiem na wieczorne spotkania ze znajomymi czy większe okazje. Plasterki sera owczego można również skropić octem balsamicznym, polać ulubionym miodem czy przyozdobić konfiturą żurawinową.


Do jakich dań dodawać ser Pecorino Romano?


Pecorino Romano świetnie sprawdza się nie tylko jako przekąska. Ten aromatyczny ser można również dodać do farszów, a także pokruszyć na pizzę, zapiekanki, makarony, tarty, potrawy z ryżu czy inne dania kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Można także dodać go do sałatek zarówno w formie pokruszonej, jak i malutkich cząstek.


Ten włoski ser z racji intensywnego aromatu jest najczęściej używany właśnie w formie pokruszonej lub startej. Nadaje on wyśmienitego smaku zarówno daniom warzywnym, jak i mięsnym. Jest fenomenalnym dodatkiem do Spaghetti Carbonara czy Spaghetti all'Amatriciana, które składa się z pancetty, papryczek, pomidorów i oczywiście Pecorino Romano.


Z jakimi winami najlepiej komponuje się Pecorino Romano?


Włoskie sery znakomicie komponują się z winami. Takie połączenia są wyśmienite. Jakie jednak wino najlepiej będzie współgrać z owczym serem Pecorino Romano? Tak intensywny w smaku i zapachu produkt będzie doskonale łączyć się z winami czerwonymi o wyrazistym smaku, ale niezbyt dużej taniczności. Odpowiednio dobrane wino pozwoli oczyścić kubki smakowe z tłuszczu pozostawionego na podniebieniu przez ser, ale jednocześnie nie spłaszczy jego smaku.


Castelli – Pecorino Romano 160 g – gwarancja najlepszego wyboru


Jeśli szukasz wysokiej jakości sera owczego, postaw na produkt włoskiej marki Castelli. Jest to ser twardy z termizowanego mleka owczego, w którego składzie znajdziesz: mleko owcze termizowane, sól, podpuszczkę jagnięcą i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Warto wiedzieć, że ser Pecorino Romano jest chroniony znakiem pochodzenia, czyli symbolem DOP, który to można znaleźć na opakowaniu oferowanego sera marki Castelli. DOP (Denominazione di Origine Protetta) to gwarancja oryginalnego pochodzenia, a także wykonania według tradycyjnej włoskiej receptury. Dzięki temu możesz mieć pewność, że sięgasz po ser najwyższej klasy, który uwiedzie Cię smakiem, zapachem i wyjątkową strukturą. Zamów już teraz Pecorino Romano firmy Castelli w atrakcyjnej cenie w delikatesach internetowych Auchan.


Wyśmienite sery w ofercie internetowego sklepu Auchan


Pecorino Romano to ser twardy, rewelacyjny do tarcia i wyrazisty w zapachu i smaku. Jest to fenomenalny dodatek do wielu dań na zimno, a także na ciepło. Ten owczy sen można poddawać obróbce termicznej, która wydobędzie z niego jeszcze więcej aromatu.


Niezależnie od tego, czy szukasz serów żółtych na kanapki, czy na deskę serów bądź do różnorodnych potraw, w ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz szeroki wybór serów z całego świata. Oferujemy produkty odznaczające się: kremową, twardą, półtwardą konsystencją oraz sery miękkie. W naszym asortymencie dostępne są ponadto sery o wyrazistym mlecznym smaku: krowie i owcze, a także łagodne z lekkim orzechowym posmakiem, jak np. Ementaler.


Cechą charakterystyczną serów dostępnych w naszym sklepie jest najwyższa jakość. Do produkcji serów z naszej oferty wykorzystano wyłącznie mleko najwyższej klasy. Skuś się na różne rodzaje sera: Gorgonzolę, Cheddar, Gouda, Grana Padano, ser ricotta i wiele innych smakowitych opcji.

Składniki, alergeny i wartości odżywcze

Marka:
Castelli

O marce:
SER PECORINO ROMANO (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Nazwa produktu ureg prawnie:
Ser twardy z termizowanego mleka owczego

Zawartosc netto:
160g

Jednostka opisowa:
g

Skladniki:
MLEKO owcze termizowane, sól, podpuszczka jagnięca, kultury bakterii fermentacji MLEKOWEJ

Wartości odżywcze

w 100 g

Wartość energetyczna

1683 kJ/406 kcal

Białko

35 g

Węglowodany

0 g

- w tym cukry

0 g

Tłuszcz

34 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

23 g

Sód


Błonnik

Referencyjne spożycie dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Pochodzenie:
Zapakowano we Włoszech

Informacje o przechowywaniu i stosowaniu

Rodzaj opakowania:
Opakowanie: foliowe

Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze od 0°C do 8°C

Informacje o dostawcy

Adres producenta:
Zapakowano we Włoszech dla: NUOVA CASTELLI S.p.A. Via T.Galimberti, 4-42124 Reggio Emilia

Logotypy stron trzecich:
DENOMINAZIONE D’ORIGINE PROTETTA

Kod EAN:
8001868007509