Sprzedawcą jest: Auchan Polska Sp. z o.o.
Dr. Oetker
Dr. Oetker
Marka:
Dr. Oetker
Marka standaryzowana:
Dr. Oetker
Nazwa produktu ureg prawnie:
Zakwas żytni w proszku do wypieku pieczywa.
Waga:
Waga brutto - 16 g
Rozmiar opakowania:
15 g
Jednostka opisowa:
g
Skladniki:
produkty przemiału ŻYTA, kultury starterowe
Cechy:
naturalne składniki, do wypieku domowego pieczywa z różnych mąk, używaj z drożdżami świeżymi lub suszonymi instant, na 0,5 kg mąki
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza w 100 g produktu w proszku: |
---|---|
Energia | 952 kJ / 230 kcal |
Tłuszcz | 3,1 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 14 g |
w tym Cukry | 1,2 g |
Białko | 16 g |
Sól | 0 g |
Referencyjne spożycie dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Zalecenia dla alergikow:
MLEKO - Może zawierać, ŻYTO - Zawiera
Rodzaj opakowania:
Saszetka
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy:
Przepis na chleb pszenno-żytni. Składniki:. - 350 g mąki jasnej (np. pszenna typ 750). - 150 g mąki pełnoziarnistej żytniej (np. typ 2000). - 1 łyżeczka cukru (5 g). - 2 łyżeczki soli (10 g). - 1 op. Drożdży suszonych 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych*. - 1 op. Zakwasu żytniego Dr. Oetkera. - 400 ml ciepłej wody. - 2 łyżki oleju. - 50-100 g ziaren np. dyni. Sposób przygotowania:. 1. Wsyp do miski mąki, cukier, sól, drożdże oraz zakwas i wymieszaj. Dodając porcjami ciepłą wodę i olej wyrabiaj ciasto ok. 5 min mikserem z końcówką z hakiem. Na koniec domieszaj ziarna (zostaw trochę do posypania wierzchu). 2. Ciasto przełóż do formy (10x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp ziarnami. 3. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. 4. Formę z wyrośniętym ciastem wstaw do piekarnika (220°C) i piecz przez ok. 15 min. Potem obniż temp. Do 180°c i piecz jeszcze przez ok. 30 min. 5. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika oraz z foremki i wystudź. *Przy drożdżach świeżych zrób rozczyn. 25 g drożdży rozkrusz, zalej 50 ml ciepłej wody, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki jasnej, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min lub do podwojenia objętości. Następnie rozczyn dodaj do suchych składników (zmniejszając ilość cukru i wody z przepisu o ilości dodane do rozczynu) i postępuj zgodnie z przepisem od kroku 1.
Adres producenta:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk,
Adres zwrotny:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk,
Kod EAN:
5900437083032